2019 leestips

Januari 2019

OP DE SCHOUDERS VAN REUZEN

Via Twitter en andere sociale media-kanalen heeft Paul Kirschner gepeild welke wetenschappelijke artikelen volgens de onderwijs(onderzoeks)wereld aan bod móesten komen. Dat leidde tot een lijst van wetenschappelijke sleutelwerken of kernartikelen. Leraren uit het hele land brachten voorbeelden in. De PO-raad, Didactief, de tien schoolbesturen en één hogeschool financierden het proces en de publicatie.

Dit boek beschrijft hoe je in de praktijk de resultaten van onderwijsonderzoek kunt gebruiken. Het is prettig toegankelijk geschreven. Begrippen als Cognitive Load Theory, Dual Coding en Scaffolding komen langs, klinken mooi en daar zit degelijk onderwijskundig onderzoek achter, maar hoe pas je die in.

Paul A. Kirschner en twee jonge wetenschappers (Luce Claessens en Steven Raaijmakers) schreven op hoe je als leraar deze wetenschappelijke begrippen effectief kan benutten in je lespraktijk. Het boek is geschreven voor leerkrachten, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat alle docenten in het voortgezet onderwijs hier heel veel uit kunnen halen om hun dagelijkse onderwijspraktijk te verbeteren.

Er zijn vijf grote hoofdstukken en ieder hoofdstuk wordt afgesloten met ‘OM IN TE LIJSTEN’. Ik heb het boekje besteld, maar jij kan het boek HIER gewoon downloaden!