ZOMERSCHOOL 2011

Nog even en dan gaat de Zomerschool voor de derde keer van start.
De Zomerschool start op 25 juli in basisschool ’t Koggeschip. Er zijn vier groepen samengesteld: groen, geel, rood en blauw.
Alle 82 leerlingen volgen het curriculum Kinderen van Amsterdam. Dit curriculum is o.a. gericht op woordenschat, begrijpend lezen, kennis van de wereld en schrijfvaardigheid. Taalbeheersing dus, gekoppeld aan een interessante en heel wezenlijke inhoud. Want taalachterstand heeft in de meeste gevallen te maken met een kennisachterstand! We werken in het bijzonder aan productieve taalvaardigheden, dat wil zeggen spreken en schrijven. Leerlingen moeten laten zien wat ze leren, zij moeten de nieuwe woorden die zij leren ook gaan gebruiken!
Verder wordt er dagelijks een uur gewerkt aan individuele achterstanden op het gebied van taal en rekenen, bijvoorbeeld spelling, procenten, breuken (CITO-training).
We zijn blij te kunnen melden dat de schrijver van het boek Kinderen van Amsterdam, Jan Paul Schutten, op 8 augustus de Zomerschool zal bezoeken en in de vier groepen in gesprek zal gaan met de leerlingen. Overigens is hij niet de enige die komt. Ook Wim Kerkhove (poppenspeler van de Dam) en Mevrouw Kats vereren de Zomerschool met een bezoek.
Op 12 augustus wordt de Zomerschool afgesloten met een eindpresentatie. Leerlingen laten dan zien wat zij tijdens de Zomerschool hebben geleerd, hebben geschreven of hebben gemaakt. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom.

2 reacties op ZOMERSCHOOL 2011

 1. Ik zou graag een dag mee willen lopen, om te kijken hoe jullie aan de achterstanden van kinderen werken.
  Ik hoor of lees graag van u.
  Met een vriendelijke groet,
  Mehmet Okuducu

  1. Beste Mehmet, Je bent niet de enige die mee wil kijken! We hebben ervoor gekozen om hier geen gehoor aan te geven om onrust te voorkomen. Want waar leggen we de grens: wie mogen er wel kijken en wie niet?
   De leerlingen komen van veel verschillende scholen in West. Het is een heel druk programma, voor de leerlingen en de leerkrachten. Het tempo van de lessen is hoog. Na het cognitieve ochtendprogramma is er een korte pauze en doen de leerlingen allerlei binnen- en buitenschoolse activiteiten die de inhoud van het ochtendprogramma versterken.
   Graag ga ik met je in gesprek om je te vertellen hoe we het aanpakken. Dezelfde werkwijze wordt gehanteerd bij de OnderWijsTijdverlenging gedurende het schooljaar. De OTV-lessen worden uitgevoerd op acht scholen waar leerlingen de hele dag al verblijven en vaak worden deze lessen verzorgd door de eigen leerkracht. Daar ben je wel welkom omdat dit rustiger is voor leerlingen. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*