Effect zomerscholen

Hoewel ik zelf al jaren heb kunnen waarnemen dat een zomerschool heel effectief is voor bepaalde leerlingen, blijft het moeilijk mensen te overtuigen, want er is geen of onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Nu is er naar heel veel zaken die we doen en waarvan het verstand zegt dat het nuttig is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar voor de zomerschool is het toch wel heel lastig dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs ligt. Ook Hattie geeft aan dat het effect niet overdreven mag worden en scoort zomerscholen dan ook laag op de rangorde van effectieve interventies.
Ik heb al vaker op dit blog aangegeven dat er een groot verschil is tussen zomerscholen en dat hetgeen er wordt gedaan en hoe dat wordt gedaan belangrijk zijn voor de cognitieve leerwinst. Met andere woorden, verliezen leerlingen in de zes weken vakantie cognitieve vaardigheden omdat deze vaardigheden onvoldoende worden bijgehouden, of blijven deze vaardigheden op niveau of nemen ze zelfs toe doordat er een effectieve zomerschool wordt bezocht.
De stand van zaken in Nederland wordt er niet beter op als er allerlei initiatieven worden ondernomen onder de noemer zomerschool, die niets met een zomerschool te maken hebben. In Amsterdam zijn er zelfs buurthuizen die melden dat ze een zomerschool organiseren. Ouders die dringend om opvang tijdens de zomervakantie verlegen zitten of denken dat hun kind hierbij gebaat is, happen gretig toe. Hier en daar wordt er zelfs 300 tot 400 euro per week betaald en je mag zelf weten wanneer je komt en hoe lang je deelneemt. Voor het programma maakt dat niet uit. De activiteiten die daar worden ondernomen hebben niets te maken met leren, ze  zijn gewoon leuk. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar noem dat geen zomerschool. Enerzijds wek je de verkeerde verwachtingen bij zowel ouders als leerlingen, anderzijds benadeel je de echte zomerscholen die werken met ervaren en bevoegde leerkrachten en een stevig curriculum in elkaar hebben getimmerd.

Voor de wetenschapper die onderzoek wil doen naar het effect van drie weken zomerschool op leerlingen eind groep 7 staat ook de komende zomer onze deur in Amsterdam West open. Kijk naar onze doelstellingen en meet of die worden gehaald. Er zijn zo’n 35 basisscholen die leerlingen aanmelden, onder die leveranciers zijn vast wel scholen te vinden die mee willen doen om een controlegroep te vormen van hetzelfde type leerlingen die niet naar de zomerschool gaan.
In de tussentijd verzamel ik hieronder artikelen die ik bij toeval tegenkom. Tips zijn welkom!

Borman, G. D. (2001). Summer learning loss, summer school, and the achievement gap: An overview of the research. Principal Magazine, 80, 26–29.
Why Summer Learning Deserves a Front-Row Seat in the Education Reform Arena. Link
Schools, Achievement, and Inequality: A Seasonal Perspective. Link
Evaluating Summer School Programs and the Effect on Student Achievement:
The Correlation Between Stanford-10 Standardized Test Scores and Two Different Summer Programs (proefschrift). Link
Minimizing Reading Regression through a Direct Instruction Summer Reading Program (proefschrift). Andere doelgroep, maar zelfde doelen als zomerschool Amsterdam: tegengaan verlies van pas verworven cognitieve vaardigheden.  Link
Summer Learning Loss: The Problem and Some Solutions Link
Impacts of a Summer Learning Program: A Random Assignment Study of Building Educated Leaders for Life. Link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*