ZOMERSCHOOL: SCHRIJFSCHOOL of SCRIPTORIUM?

Zes lokalen op een rij op de tweede etage in ’t Koggeschip en overal wordt hard gewerkt.

In de groepen blauw en groen zijn leerlingen posters aan het maken. De opdracht: maak een poster over de excursie die jij graag zou doen met de Zomerschool of waar je al geweest bent en je zou willen aanbevelen aan anderen. Zoek op Internet wat de openingstijden zijn, hoeveel een toegangskaartjes kost en wat bezoekers nog meer moeten weten. Zet ook op de posters waarom dit een interessante excursie is. De ‘diehards’ maken een posters waarop ze de gegevens van twee bestemmingen opzoeken en deze met elkaar vergelijken.

In groep geel zijn de leerlingen bezig met het schrijven van een e-mail. Eerst even losweken wat je gaat vertellen via een bolletjesschema, dan je e-mail in het klad schrijven. Vervolgens het kladje verbeteren, eventueel herschrijven en tot slot de e-mail in het net schrijven op de computer en versturen.

Aan de wanden in de diverse groepen zien we dat leerlingen elkaar vorige week hebben geïnterviewd. Op basis van de antwoorden hebben ze een biografie geschreven. Zo krijgen alle leerlingen snel een beeld van hun klasgenoten.

In groep paars introduceert meester Jeroen het Mirakel van Amsterdam. Eerst worden een paar belangrijke woorden toegelicht aan de hand van woordclusters. Woorden als monnik, bedevaart, pelgrim, scriptorium en monnikenwerk komen langs. Daarna kijken de leerlingen naar een filmpjes van SchoolTV en AT5 zodat ze allemaal nog beter weten wat kloosters, monniken, nonnen, begijnen, hosties en een mirakel zijn. Tot slot leest meester Jeroen het hoofdstuk voor uit Kinderen van Amsterdam. Ademloos luisteren de leerlingen. Ja, als je het maar goed introduceert, dan kunnen leerlingen veel meer begrijpen dan je denkt. De aanpak en de leraar maken het verschil.
Het is maar goed dat ze het nu begrijpen, want er zal vast wel weer een schrijfopdracht volgen…..om het schrijven te oefenen en om de kennis nog beter te verwerken.
Er wordt heel veel geschreven op de Zomerschool, het lijkt hier wel een scriptorium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*