ROMA en ‘The never ending story’

Zucht, de familie Nicolich staat weer eens in de krant. Herkenbaar verhaal, helaas. (zie downloads: De sleutel van nummer 13)
De familie staat met spandoeken in de rechtszaal: Zijn Romakinderen geen kinderen?
Ik wil daar wel antwoord op geven. Ja, Romakinderen zijn ook kinderen. Dus ouders neem eens je verantwoordelijkheid. Zorg zelf voor woonruimte, besteed zorg aan je omgeving, voed je kinderen op, stuur ze naar school, gebruik je huiselijke omgeving niet als doorgangsstation voor allerlei figuren, zorg dat je het goede voorbeeld geeft en ga eens werken!

Als Romakinderen gelijk behandeld zouden worden, dus zoals kinderen uit Nederlandse gezinnen, dan zouden ze nog steeds onder toezicht staan, of al lang uit huis zijn geplaatst, want deze Romaouders maken er een potje van!
De pijnlijkste passage uit het artikel: “De kinderen, tussen twee en zes jaar, doen het namelijk goed op basisschool De Achtbaan in Leidsche Rijn en staan vanwege een stabielere woonomgeving niet meer onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.”
Hoezo stabiele situatie? Hoe zijn de verzuimgegevens? Doen ze het echt goed op school? Spreken ze Nederlands? Hoe zijn hun omgangsvormen? Als je hun niveau vergelijkt met de Nederlandse kinderen in de klas? Hoe goed doen ze het dan?

Waarom staan wij het toe dat een gezin er jarenlang een puinhoop van maakt en belonen we zo’n gezin keer op keer?
Nee, we moeten kinderen er niet de dupe van laten worden, maar dat bereik je alleen maar door deze situatie een halt toe te roepen, kinderen uit huis te plaatsen en te redden wat er te redden valt.
Nee, alstublieft niet weer een onderzoek voordat u besluiten gaat nemen! Ik hoef geen onderzoek te doen, 12 jaar werken met Roma in een onderwijsproject heeft mij voldoende data opgeleverd om te kunnen stellen dat zo lang de overheid de rug niet recht houdt, de kinderen aan het kortste eind trekken. Het kost de gemeenschap handen vol geld, allerlei instellingen moeten worden ingeschakeld om te zorgen dat kinderen zo veel mogelijk op school zitten. Maar het verzuim is en blijft ongekend hoog omdat er maar weinig mensen zijn die het even hard willen spelen als de Roma zelf. Door een gigantisch apparaat in te schakelen heeft het er in 12 jaar toe geleid dat er nu kinderen van school komen met het niveau eind groep 4 of 5, een enkeling verlaat de school met het niveau eind groep 7. Ja, dat is winst, want het was 12 jaar geleden niveau eind groep 3 of minder. Maar het wordt alleen bereikt met heel veel duwen en heel veel trekken.
Wanneer wordt het eens door de politiek erkend het gaat om het voeren van een strijd. Wie heeft de langste adem? In Utrecht de Roma, dat is wel duidelijk!

Link

En nog een link, naar een BBC-documentaire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*